3D ispis

3D ispis danas čini čuda. Tehnologija je moguća zahvaljujući 3D pisačima. Njihovo načelo djelovanja je izvođenje aditivnih operacija - koriste se praznine i dodaje im materijale. Naziva se tehnologijom brzog prototipiranja. On stvara objekte u slojevima, postupno gradeći slojeve.

Bioprinteri su posebna vrsta takvih pisača. Oni su u stanju stvoriti organe za ljudsko tijelo, kosti, kožu i druge fragmente. Kao materijal od kojeg je organ napravljen, koriste se sintetički polimeri koji sadrže stanice živog organizma. Ove stanice omogućuju konačno formiranje organa - on dobiva željenu konzistenciju, izgled i veličinu. Uzgojeni organi su funkcionalni i mogu potpuno ili djelomično nadomjestiti izgubljeni organ. Prvi su tiskali uši, bubrege i jetru. Osim organa, možete ispisivati ​​ortopedske proteze i zubne implantate. Čak se i lijekovi mogu proizvesti na bioprinterima. U Americi su tablete prvi put tiskane.

Najnoviji podaci ukazuju na uspješan uzgoj štitnjače i njezinu transplantaciju na životinje. Pokazalo se da je potpuno funkcionalan i nije izazvao odbijanje. Znanstvenici su uspjeli stvoriti rožnicu oka i primijeniti je u liječenju očnih bolesti.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *